پساکرونا و جا به جایی قدرت ها

به گزارش مجله زیتوا، آثار، تبعات و دامنه آثار ویروس کرونا هنوز تعیین نیست و نمی گردد با قطعیت درباره تحولات آینده در کیفیت و کمیت روابط کشورها در عصر پساکرونا اظهار نظر کرد.به عنوان مثال به تازگی دولت های آمریکا و ژاپن از میزان پایبندی مردم کشورهایشان به قواعد فاصله گذاری

پساکرونا و جا به جایی قدرت ها

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، علیرضا میریوسفی طی یادداشتی در روزنامه خراسان نوشت : آثار، تبعات و دامنه آثار ویروس کرونا هنوز تعیین نیست و نمی گردد با قطعیت درباره تحولات آینده در کیفیت و کمیت روابط کشورها در عصر پساکرونا اظهار نظر کرد.به عنوان مثال به تازگی دولت های آمریکا و ژاپن از میزان پایبندی مردم کشورهایشان به قواعد فاصله گذاری اجتماعی، اظهار نگرانی نموده اند و بیشتر کشورها در حال تجدیدنظرهای بدبینانه درباره ارزیابی های قبلی خود درخصوص زمان سرانجام به شرایط فوق العاده هستند. با این حال اگر فرض کنیم که این بحران دنیای طی چندماه آینده تا حدود زیادی مهارخواهد شد و بر تبعات اقتصادی و سیاسی آن متمرکز باشیم، می توان حدس هایی درباره دوران پس از بحران زد. بیشتر مقالاتی که در روزهای اخیر درباره عصرپساکرونا نوشته شده اند، از همین جنبه بر موضوع تمرکز داشته اند و بر محورهایی کلی نظیر موارد زیر متمرکز بوده اند: تقویت ملی گرایی، تضعیف لیبرالیسم، تضعیف دنیای شدن ،تسریع در افول قدرت آمریکا، قطب بندی جدید دنیای و ارتقای بیشتر صندلی چین، افزایش تعداد دولت های ورشکسته، تداوم قیمت های پایین نفت و انرژی و ضرر هنگفت کشورهای تولیدکننده نفت در کنار تولیدکنندگان نفت صخره ای(نفت شیل)، موج های بیکاری و فشار به صندوق های رفاه اجتماعی، تغییر کلی و اساسی و ساز وکار کسب و کار و کمیت و کیفیت نیروی انسانی، رشد و تقویت بازار کار از راه دور و خریدهای غیرحضوری و ....

از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که بسیاری از اقتصاددانان طی دوسال گذشته انتظار بروز بحران شدید اقتصادی را در آمریکا و در سطح دنیا داشتند و آن را موضوعی قطعی و محتوم می دانستند، هرچند در پیش بینی زمان وقوع آن اختلاف داشتند. این اقتصاددانان در طول این مدت دایم در حال مدل سازی و سناریونویسی برای مقابله با این بحران بودند. در این دوره، ترامپ هم با نگرانی اخبار مربوط به پیش بینی ها از وقوع این بحران را دنبال می کرد و در سه سال گذشته سعی داشت با اتخاذ سیاست های اقتصادی خود، تا حد امکان آغاز بحران را به بعداز انتخابات نوامبر 2 2 منتقل کند(حتی به بهای تشدید بحران آینده)، با این حال ظهور کرونا بسیاری و از جمله ترامپ را هم غافلگیر کرد و به نظر می رسد بروز بحران اقتصادی را به جلو انداخته باشد.

با فرض های بالا و با مرور بحران های عظیم اقتصاد دنیای از جمله دوبحران 1929 و 2 8، تسریع در جابه جایی قدرت می تواند از مهم ترین نتایج بحران اقتصادی 2 2 باشد که توسط ویروس کرونا از نظر زمانی به جلو کشیده شده و تشدید هم شده است. در این جابه جایی قدرت، کشورها، افراد و شرکت هایی نفع خواهند برد که انعطاف پذیری و قدرت انطباق و انضباط اجتماعی بیشتری از خود نشان دهند و دارای ساختار انسانی و اجتماعی چندوجهی و متنوع تری باشند. این کشورها به رغم صدماتی که از این بحران دریافت خواهند کرد، بعد از بحران با بازبینی فرایند های قبلی و بهینه سازی آن ها می توانند با استفاده از فرصت های پدیدآمده، قطب های جدیدی در عصرپساکرونا شکل دهند. به نظر می رسد چین و بعضی قدرت های نوظهور شرق آسیا تا به امروز قابلیت خوبی در مدیریت بحران نشان داده اند و موقعیت بهتری در عصر پساکرونا خواهند داشت.

در خصوص آمریکا، به نظر می رسد همانند دو بحران قبلی، توان و تمایل این کشور برای حضور و ظهور هژمونیک در خارج از مرزهایش کاهش بیشتری یابد و موضع دفاعی تری در مناطق مختلف از جمله خاورمیانه اتخاذ کند و قابلیت این کشور برای تحمیل اراده اش به وسیله تحریم و فشار تحت تاثیر قرار بگیرد.

در خصوص ایران، با وجود انتقادها و کاستی های موجود، نیروی انسانی جوان و با کیفیت، صندلی منطقه و توان منطقه ای، اقتصاد متنوع و آبدیده از فشار تحریم ها و همین طور همبستگی ملی می تواند فضای بیشتری برای بازیگری اش در منطقه ایجاد کند، به شرطی که حدبیشتر توان کشور برای مدیریت و مهار هر چه سریع تر بحران کرونا به کار گرفته و این مرحله با حداقل صدمات پشت سر گذاشته گردد.

بازگشت به صفحه رسانه ها

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 23 خرداد 1399 بروزرسانی: 14 دی 1400 گردآورنده: zeetova.ir شناسه مطلب: 669

به "پساکرونا و جا به جایی قدرت ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پساکرونا و جا به جایی قدرت ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید