درآمد 13 هزار میلیارد تومانی پارک های علم و فناوری
به گزارش مجله زیتوا، به گزارش خبرنگاران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مهدی کشمیری در نشست مجازی وزیر علوم با رؤسای پارک های علم و فناوری سراسر کشور که روز دوشنبه برگزار گشت، با اشاره به آمار پارک های علم و فناوری سراسر کشور، گفت: تعداد پارک های علم و فناوری کشور شامل 42 پارک و یک شهرک علمی و تحقیقاتی می شود. از این تعداد 35 پارک زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و 8 پارک بیرون از وزارت علوم قرار دارند.
کشمیری خاطر نشان کرد: پارک های زیر نظر وزارت علوم شامل شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، 27 پارک وابسته به وزارت علوم و هفت پارک وابسته به دانشگاه های وزارت علوم شامل تهران، صنعتی شریف، شهید بهشتی، تربیت مدرس، سمنان، تحصیلات تکمیلی زنجان و تحصیلات تکمیلی کرمان می شود.
به گفته وی، پارک های غیروابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز شامل 2 پارک وابسته به دانشگاه های وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی (علوم پزشکی ایران و دانشگاه آزاد اسلامی)، یک پارک وابسته به دستگاه اجرایی (پارکICT)، یک پارک وابسته به نهاد ریاست جمهوری (پارک پردیس)، سه پارک وابسته به جهاد دانشگاهی (فناوری های نرم، البرز و کرمانشاه) و یک پارک وابسته به بخش خصوصی (ایرانیان) است.
وی با اشاره به اینکه 9 هزار واحد فناور در کشور فعال است که از این تعداد، هزار واحد مجوز دانش بنیان را کسب کرده اند، تاکید کرد: خوشبختانه امسال بودجه پارک های علم و فناوری 24 درصد نسبت به سال 1398 رشد داشته است.
کشمیری گفت: با آغاز شیوع کرونا در کشور، بیش از 400 شرکت فناور در زمینه تولید محصول های مبارزه با کرونا فعالیت خود را جهت دهی کردند. این فعالیت ها در زمینه های مختلف تجهیز و درمان بوده که شامل توانایی تولید حدود یک میلیون ماسک در روز،، یک و نیم میلیون لیتر مواد ضدعفونی کننده در روز، تولید ونتیلاتور، مخازن اکسیژن، دماسنج های غیر تماسی، لباس های حفاظتی و کیت های تشخیص می شود. در این میان پارک قزوین و سپس گلستان بیشترین تولید مواد ضدعفونی، شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان بیشترین تولید ماسک و صنعتی شریف بیشترین تعداد شرکت های تجهیزاتی را در میان 400 شرکت فعال به خود اختصاص داده اند.
فعالیت 400 شرکت دانش بنیان و پارک علم و فناوری
در بخش دیگری از این نشست مجازی، مسعود برومند، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم گفت: پارک ها و مراکز رشد در ماه های اخیر چابکی خود را به خوبی نشان دادند؛ یکی از نشانه های این موضوع فعالیت چند شرکت محدود در ابتدای اسفند و رسیدن آمار آنها به 400 شرکت تا به امروز است.
وی با بیان اینکه پارک های علم و فناوری را می توان به نوعی پلتفرم اقدامات استان ها قلمداد کرد، اضافه نمود: تقاضای ما از پارک ها این است که گزارش عملکرد خود را به صورت هفتگی جمع آوری و در اختیار این معاونت قرار دهند تا بتوانیم به سازماندهی و بررسی شرایط سراسری کشور اقدام کنیم. انتظار ما این است که شرکت های فناور همواره چند قدم جلوتر از سایر بخش ها فعالیت کنند.
وی با تاکید بر اینکه پارک های علم و فناوری سراسر کشور باید ارتباط بیشتری با رؤسای دانشگاه های استان ها اعم از دانشگاه های وزارت علوم و دانشگاه های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داشته باشند، گفت: ارتباط بیشتر پارک های علم و فناوری با دانشگاه های علوم پزشکی و دیگر دانشگاه های استان ها سبب می شود که نیازهای روز جامعه را پیش از فراگیری شناخته و به دنبال راه چاره آنها باشند.
به گفته برومند، امروزه پارک های علم و فناوری کشور در برخی حوزه ها به جایی رسیده اند که علاوه بر قابلیت تأمین نیاز کشور، توانایی صادرات به دیگر کشورها را نیز دارا هستند.
توانایی سریع تغییر کاربری شرکت ها با پیدایش نیازهای جدید کشور
در بخش دیگری از این نشست، علی وحدت، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با تاکید بر حس خودباوری موجود در پارک های سراسر کشور در دوران شیوع کرونا گفت: علی رغم همه فشارها به دولت برای تعطیلی کشور، شرایط پیش آمده در جهان به گونه ای پیش رفت که امکان مقایسه اقدامات ایران با دیگر کشورها به وجود آمد.
وی اضافه نمود: در زمینه تأمین اقلام مورد نیاز کشور، سهم در خور توجهی از این تأمین برعهده پارک های علم و فناوری بود. صندوق نیز در این بخش 500 میلیارد منابع اختصاص داده است. از میان طرح های موجود تعداد 48 طرح برای اجرایی شدن از سوی صندوق تصویب و 200 میلیارد تومان از منابع تا به امروز به شرکت ها پرداخت شده است.
وحدت با اشاره به لزوم حمایت از سامانه های بومی کشور در شرایط کنونی گفت: یکی از موارد قابل بررسی موضوع حمایت از سامانه هایی است که می توانند در این شرایط کمک بسکمک به جامعه انجام دهند.
وی تاکید کرد: در این ایام چند سامانه فعال نقش مهمی داشتند موضوع بعدی در خصوص حمایت از کسب و کارهای دانش بنیان و استارتاپ ها است؛ چابکی شرکت های مستقر در پارک ها موضوع بسیار مهمی است.
منبع: خبرگزاری مهر