غارهای انجدان؛ غارهای شگفت انگیز اراک

به گزارش مجله زیتوا، روستای انجدان، روستایی با سابقه تاریخی در استان مرکزی قرار گرفته است. این روستا غارهای بسیار شگفت انگیزی دارد که رد پای تاریخ را در آن می توان دنبال کرد.

غارهای انجدان؛ غارهای شگفت انگیز اراک

این غارها در 40 کیلومتری شرق اراک، در اطراف روستای انجدان واقع شده اند و در کنار جاذبه های تاریخی و طبیعی این روستا جلوه ای خاص دارند. غارهای این دهستان عبارت اند از غار آسیلی، غار میانلانون یا کلوچه بالا، غار طاق رچه، غار گیوه کش و غار شغال دره. از میان این غارها، غار آسیلی و غار طاق رچه به ویژه دیدنی تر هستند. غار آسیلی در 5 کیلومتری غرب انجدان واقع شده است. غار طاق رچه نیز به علت وجود دو درخت کهنسال در مقابل دهانه آن منظره ای زیبا و دیدنی دارد.

غاهای انجدان

این غار در 5 کیلومتری غرب انجدان واقع شده است. غار طاق رچه نیز به علت وجود دو درخت کهنسال در مقابل دهانه آن منظره ای زیبا و دیدنی دارد.

غار شغال دره یکی از غارهای استان مرکزی است که در جاده اراک به خمین و 40 کیلومتری اراک در دامنه کوه کلوپ جهنم واقع شده است.

وجه تسمیه این غار به علت وجود شغال های فراوانی است که در دامنه غار و داخل آن به سر می برند.

در خصوص وجه تسمیه غار اهالی انجدان معتقد هستند که در زمان حمله افغان ها، شخص گیوه دوزی به این غار پناه می برد و از این مکان به جای دیگری می گریزد. این غار در حال حاضر مامنی برای حیوانات درنده است و در کف آن خون و استخوان های پرندگان شکار شده از طریق این حیوانات به چشم می خورد.

غار دربند بزرگ ترین غار استان است که در 21 کیلومتری شمال سمنان و سه کیلومتری جنوب شهمیرزاد واقع شده و مشرف بر دره سرسبز و خرم دربند است. این غار، در کمرکش کوه سنگی زیبایی به نام لهرد رو به مشرق واقع شده است و دره وسیع و سرسبز دربند در زیر آن گسترده شده است.

آنچه در حفریات و کندوکاوهای غار به دست آمده نشانگر آن است که این غار متعلق به دوران های مختلف تاریخی است و مربوط به یک زمان مشخص نیست. قدیمی ترین آثار به دست آمده از این غار مربوط به قرن پنجم هجری و مستندترین آن ها سکه طلایی است به خط کوفی که قسمتی از آن شکسته و از بین رفته است، ولی سبک و خط آن متعلق به اواخر سلجوقی و اوایل حمله مغول است.

این آثار تا دوره قاجاریه به چشم می خورد و چنین استناد می شود که غار در دوره های مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. در تاریخ ثبت است که در حکمرانی اسپهبدان طبری در دوره سلجوقیان و جنگ های آنان با اسماعیلیه که در نواحی سمنان صورت گرفت، گروهی از ترس به این غار پناهنده شدند که آثار به دست آمده نشان از این سکونت کوتاه مدت دارد.

غار آسیلی

این غار در حدود 5 کیلومتر با انجدان فاصله دارد و در طرف مغرب انجدان است دهانه غار مزبور رو به غرب واقع شده است و مدخل آن دو دریچه دایره شکل که ستونی به محیط یک متر دیواره وسط این دو دریچه را تشکیل می دهد. به تالار اولیه غار مربوط و رابط بین محیط داخل و خارج غار است. راستا غار تا انتها به طول مایل یا شیب تندرو به پایین می رود و از مدخل دالان به طول 12 متر در تنگنای کم عرض و مورب پایین رفته بن بست می شود و برای عبور به قسمت انتهای غار باید به شکم خوابید و خزیده از میان شکافی که در سمت راست روی حفره مسدود واقع شده است گذشت و به دهلیز در انتها دو مدخل دارد یکی به حفره ای که در فصل بارانی و بهار پر از آب می شود، راه دارد. این حفره به صورت آب انباری است که دیواره آن یک پارچه از مواد سفید آهکی و سوزنیا و بلورهای منشوری و استالاگتیتی پوشیده شده است. طول کلی غار آسیلی از مدخل خارجی تا نقطه انتهای غار 73/5 متر است. هوای آن در فصل بارندگی به علت دم کردن و بخار آب سنگین و راستا آب لزج می شود.

غار میان لائون یا کلوچه بالا

به این غار غار چاه هم می گویند و در کوه مقابل غار آسیلی واقع شده است. غار مزبور دو دهانه دارد. یکی مایل که راه عبور و رسیدن به انتهای آن است و دیگری عمودی بوده در حدود 3 متر بالاتر از دهانه اولی واقع شده است. مدخل غار 3 در 3 متر است. در سمت راست سطح پله ستون آهکی به ارتفاع تقریبی 5 متر و محیط تقریبی 20 متر دیده می شود که در اصطلاح محلی به آن تاپو می گویند (تاپو مخزن آرد و گندم است که با دست انسان ساخته می شود).

غار طاق رچه

این غار در نزدیکی انجدان و دو درخت بزرگ (طاق) مقابل دهانه آن روئیده و منظره بدیعی به غار داده است. طول آن 22 متر و عرض میانه آن 7 متر و عرض انتهایی 11 متر و عرض مدخل غار 5.5 متر و ارتفاع مدخل 2.5 متر و ارتفاع غار 3 متر است. در انتهای غار دو دهلیز کوچک وجود دارد. غار سنگی و کف آن از خاک رسوبی پوشیده شده دهانه غار رو به جنوب است.

غار گیوه کش

وجه تسمیه آن از گیوه دوزی بوده که بنا به اظهار اهالی انجدان در زمان حمله افغان ها به این غار پناه برده و بعد هم از آن گریخته است غاری کوچک و به صورت قصاب خانه ای در آمده چون حیوانات درنده کوهستان طعمه های خود را در این غار برده و می خورند.

در کف آن خون پرنده و چرنده و استخوان های آن ها دیده می شود طول غار مزبور 9 متر و به عرض 6 متر و ارتفاع آن 5.1 متر است عرض دهانه غار 4 متر و به ارتفاع 5.1 متر است و در سمت مشرق انجدان واقع شده است.

غار شغال دره

این غار از غار گیوه کش به انجدان نزدیک تر است و وجه تسمیه آن از شغال های فراوانی است که در دامنه این غار و داخل آنبه سر می برند. بین دره آسیلی کوهی واقع شده است که به آن کلوپ جهنم می گویند (این کوه به خود برف نمی گیرد و بدین جهت لقب جهنم را به آن داده اند).

راه دسترسی به انجدان

منبع: کجارو / arak.ir / anjedan.blogfa.com / ettelaat.com
انتشار: 20 بهمن 1400 بروزرسانی: 20 بهمن 1400 گردآورنده: zeetova.ir شناسه مطلب: 1683

به "غارهای انجدان؛ غارهای شگفت انگیز اراک" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غارهای انجدان؛ غارهای شگفت انگیز اراک"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید