آسیب شناسی مهمانی ایرانی؛ تجمل گرایی را کنار بگذارید
به گزارش مجله زیتوا، خبرنگاران - رعنا شریعتی: چیزی تا عید نوروز و بازار داغ دید و بازدید های نوروزی نمانده. به همین بهانه در این مطلب می خواهیم آنالیز کنیم که میهمانی در دنیای امروزه دچار چه آسیب هایی شده است. باید این آسیب ها را بشناسیم تا بتوانیم دوباره مثل دوران قدیم همه دور هم جمع شویم و از میهمانی ها لذت ببریم.
قبل از اینکه این آسیب ها را آنالیز کنیم. چند ضرب المثل مربوط به میهمانی و آداب میهمانی از کتاب امثال و حکم دهخدا را برایتان آورده ایم که شاید جالب باشد. اگر شما هم ضرب المثلی با این موضوع میشناسید در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران در میان بگذارید.
1. مهمان تا سه روز عزیز است!
2. مهمان حبیب خداست.
3. مهمان خرِ صاحبخانه است!
4. مهمان خنده رو باشد، صاحبخانه خون بگرید!
5. مهمانِ دیروقت خرجش پای خودش است.
6. مهمان، روزیِ خود را با خودش می آورد.
7. مهمان عزیز دوستت میدارم، تنباکو داری قلیان بیارم!
8. مهمان که یکی شد، صاحبخانه گاو می کشد.
9. مهمان منی به آب، آن هم لب جوی.
10. مهمان، مهمان را نمیتوان دید، صاحبخانه هیچ یک را!
11. مهمان ناخوانده، خرجش با خودش است.
12. مهمان هر که باشد، در خانه هرچه باشد.
13. از سیرم و میرم، باید ترسید!
14. دست بچه یتیم دراز است.
حال به آنالیز آسیب های میهمانی ایرانی می پردازیم:
1.فردگرایی
فردگرایی آفات خود را دارد. انسان نباید در فردگرایی افراط کند. چون همه به ارتباط با دیگران احتیاج دارند. انسان برای اینکه بتواند احتیاج های مختلف خود را برطرف کند احتیاج به ارتباط با دوستان و آشنایان دارد. پس بهتر است که فردگرایی را به حداقل رسانده و با مهمانی رفتن و مهمانی دادن با دیگران در ارتباط باشد.
2. تجمل گرایی و تشریفات
متاسفانه دراین زمانه تجمل گرایی و تشریفات به شدت در حال افزایش است. از دکوراسیون و چیدمان منزل گرفته تا لباس و آرایش میزبان و غذا و آرایش سفره.
این تجملات چندین آسیب عمده دارند:
1. اولین آسیب، خستگی میزبان است:
میزبان برای اینکه این تشریفات را فراهم کند به فکر و بدن و اعصابش آسیب می زند. پس هم خودش از مهمانی لذت نمی برد و هم میهمان ها نمی توانند از حضور میزبان استفاده لازم را ببرند.2
.دومین آسیب، هزینه های حاصل از این تجملات هاست:
اگرچه ممکن است میزبان مشکل مالی نداشته باشد و از پس هزینه های کلان برآید، اما در غالب موارد، طرف مقابل این توانایی را نداشته و در پس دادن مهمانی دچار مشکل خواهد شد.3. سومین آسیب، سنگین و رسمی شدن فضاست:
وقتی تجملات و تشریفات بیش از مقدار باشد، ناخواسته جوی سنگین و رسمی بین افراد ایجاد شده و حس آرامش و دوستی از بین خواهد رفت.چرا ما عاشق تجملات هستیم؟
- میل به متفاوت و تک بودن
- مهمان نوازی و احترام گذاشتن به مهمان
- نشان دادن هنر کدبانوگری و آشپزی
- خودنمایی و جلب توجه و نشان دادن دارایی خود به مهمان
- برطرف کمبود ها و نقص های مادی و معنوی میزبان
- گرفتن امتیاز از مهمان
3.خستگی شدید میزبان
یکی از مهم ترین آسیب های مهمانی و عاملی که مانع مهمانی دادن می گردد، خستگی میزبان است. میزبان از چند روز قبل برای خرید کردن و آماده کردن وسایل و تمیز کردن منزل خود را دچار زحمت می نماید و بعلاوه در حین مهمانی هم مدام در حال پذیرایی کردن و رفت و آمد است و پس از رفتن مهمان ها هم کلی زحمت و دشواری دارد و همین باعث می گردد که نتواند از مهمانی لذت ببرد و میلی هم به برگزاری مهمانی های بعدی نخواهد داشت.
راهکار چیست؟
1. سادگی در پذیرایی
2. از مهمان یاری خواسته و او را در فرآیند مهمانی دادن شریک کنید.
3. پیش قدم شدن مهمان در امر یاری کردن به میزبان.
4. بحث های سیاسی
اخیرا بحث های سیاسی و شکایت کردن از گرانی ها و تورم جامعه به مهمانی ها کشیده است. متاسفانه زمانه طوری شده که تا چند نفر دور هم جمع می شوند آغاز به بحث کردن و شکایت کردن از سختی ها و مسائل جامعه نموده و در آخر هم معمولا فضا متشنج شده و چه بسا به مشاجره هم کشیده خواهد شد. پس حتی الامکان باید از این بحث ها در مهمانی های خانوادگی و محبت آمیز پرهیز کرد.
5. گوشی موبایل و تلویزیون و ...
واقعا در فضای مجازی چه چیزی هست که اجازه نمی دهد چند ساعتی را کنار عزیزانتان به بحث و مصاحبه بپردازید؟
در دست گرفتن گوشی موبایل در مهمانی از بدترین عادات و به نوعی بی احترامی به صاحبخانه و دیگر مهمان هاست. شاید برایتان جالب باشد که در بعضی کشور ها افراد معتاد به گوشی را چند روزی بستری می نمایند تا این عادت زشت را ترک نموده و بتوانند سالم زندگی نمایند.
روابط مجازی چیزی جز افسردگی و گوشه نشینی ندارد و هیچ گاه جای روابط حقیقی را نخواهد گرفت. پس سعی کنید در مهمانی ها گوشی ها را کنار بگذارید. تلویزیون را خاموش نموده و از کنار هم بودن لذت ببرید.
6. رقابت و چشم و هم چشمی
یکی دیگر از آسیب ها، مسئله رقابت و چشم و هم چشمی است. متاسفانه چشم و هم چشمی در میان ما ایرانیان بسیار رایج است و آسیب های زیادی هم به روابط ما خواهد زد. اگر بتوانیم با سادگی و دریادلی این آسیب را هم برطرف کنیم، مهمانی های ما زیبا تر خواهد شد.
7. غذا
غذا بدون شک یکی از مهم ترین عناصر مهمانی است. پس باید به مقدار کافی به آن توجه کنیم. البته نه فقط به کیفیت و کمیت آن بلکه به نحوه سرو کردن و برنامه ریزی برای زمان آن. بدون عجله و بدون شتاب میز غذا را چیده و سریع آن را جمع نکنید و اجازه دهید تا مهمان ها با آرامش خاطر غذا را صرف نمایند و سر میز غذا به مصاحبه بپردازند. غذا را با گشاده رویی و روی خوش سرو کنید و همراه غذا شادی و رضایت هم تقدیم مهمان کنید.
8. تفاوت های شخصیتی
در یک مهمانی ممکن است افرادی با تیپ های شخصیتی مختلف حضور داشته باشند. درون گرا ها و برون گرا ها، دریافت گر ها و قضاوت گر ها ممکن است درباره موضوعات مختلف با هم اختلاف نظر داشته باشند و این هم یکی از آسیب های مهمانی شمرده می گردد. بهتر است در میهمانی ها هر کس با کسانی که تیپ شخصیتی مشابهی با او دارند به مصاحبه بپردازد.
9. تعارف
تعارف در ایران به پدیده بسیار پیچیده ای تبدیل شده و زندگی ما را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. درست است که مقداری کمی از تعارف برای برقراری ارتباط اجتماعی ضروری است، اما افراط در آن مسائل عدیده ای به وجود خواهد آورد. تعارف ها همه جا وجود دارند: هنگام احوالپرسی، وارد شدن به مهمانی، غذا خوردن، معرفی افراد به یکدیگر و.
افراط در تعارف چیزی جز بر هم زدن روابط محبت آمیز در مهمانی ها نخواهد داشت. پس سعی کنید چه به عنوان میزبان و چه به عنوان میهمان تعارف کردن را به حداقل برسانید.
پی نوشت: محتوای این مطلب برگرفته از سخنان دکتر ایرج شهبازی در همایش آسیب شناسی میهمانی ایرانی به همت موسسه خیریه آینده برتر بود. امیدواریم این توصیه ها را به کار برده و از کنار هم بودن در مهمانی های نوروزی لذت ببرید.
پ
منبع: برترین ها