145 اثر باستانی در قلعه گنج کرمان ثبت شد

به گزارش مجله زیتوا، فاطمه علیزاده، سرپرست هیات باستان شناسی با اعلام خبر شناسایی و ثبت 145 اثر باستانی در قلعه گنج کرمان، گفت: تا به امروز و طی پانزده روز کاری در شرایط آب و هوایی خیلی سخت و دمای بالای 50 درجه، بخشی از محدوده مورد بررسی، پیمایش و نتایج بسیار قابل توجهی از آن به دست آمده است.

145 اثر باستانی در قلعه گنج کرمان ثبت شد

این باستان شناس شرح داد: روش بررسی به صورت پیمایشی نیمه فشرده است، بدین صورت که علاوه بر کسب اطلاعات از ریش سفیدان و دهیاران و مردمان محلی، بخش هایی که شک آن می رود دارای آثار و شواهد فرهنگی باشند، به صورت دقیق مورد پیمایش قرار می گیرند که در پی این روش محوطه های بسیاری شناسایی شده است.

به گفته علیزاده، تا این لحظه از کار، 145 اثر باستانی، شناسایی و ثبت شده که این آثار بسیار متنوع شامل تپه های باستانی، محوطه ها، گورستان ها، قنات ها، زیارتگاه ها، سنگ نگاره ها، کوره ها، کاروانسرا و قلعه ها هستند.

او خاطرنشان ساخت: درواقع این خروجی ها تا کنون به نظر یک توالی فرهنگی طولانی مدت از دوران سنگ و پیش از تاریخ تا قرون متاخر اسلامی ارائه می دهند.

سرپرست هیات باستان شناسی گفت: قدیمی ترین محوطه های شناسایی شده به شکل محوطه های دارای پراکنش بسیار زیاد ابزارهای سنگی هستند که به فراوانی در بخش های مورد نظر و به ویژه در حاشیه هلیل رود و همچنین با فاصله از آن شناسایی شده اند.

به گفته وی، بخشی از این دست افزار های احتمالا مربوط به پارینه سنگی متاخر هستند و بخشی از آن ها به شکل روباز در پایین دست دامنه کوه ها و مخروط افکنه های مجاور دشت هلیل رود بررسی شده اند.

او با بیان این که تپه های متعددی نیز شناسایی شده که حجم پراکنش آن ها در حاشیه هلیل رود و احتمالا با فاصله ای در حاشیه بستر گذشته هلیل رود واقع شده اند افزود: این تپه های باستانی با فاصله نزدیک به هم و دارای شواهد سفالی بسیار قوی از دوران پیش از تاریخ تا اسلامی هستند.

علیزاده با اشاره به این نکته که بیشتر این تپه ها در بررسی های کلی اولیه بنظر به هزاره چهارم و هزاره سوم پیش از میلاد برمی گردند گفت: سفال ها به احتمال زیاد با استقرارهای حاشیه شرقی جازموریان در بلوچستان (فرهنگ بمپور) از نظر گونه شناسی هم پوشانی دارند.

وی بیان کرد: در دوره اسلامی تا کنون پراکندگی محوطه ها بسیار کمتر و در دوران تاریخی نیز تپه های بسیار غنی اما محدودی ثبت شده اند.

او افزود: در حاشیه هلیل رود بنظر تجمع استقرارها در دوران مس و سنگ و مفرغ زیاد و هرچه رفته رفته از حاشیه هلیل رود فاصله می گیریم در بخش های جنوبی تر در حاشیه غربی جازموریان به تعداد محوطه های دوره تاریخی اضافه می شود.

سرپرست هیات باستان شناسی با اشاره به بررسی و ثبت گورستان های سنگ چین مربوط به دوران تاریخی و متاخر که به فراوانی در میان بخش کوهستانی منطقه قرار دارند، نکته قابل توجه و مهم در این خصوص را تخریب بسیاری از این آثار در اثر شخم زدن زمین های کشاورزی و پیش روی مردم محلی برای کشاورزی و ساخت و ساز مطرح نمود.

ایلنا نوشت، علیزاده در خاتمه شرح داد: با توجه به این که تنها بخشی از منطقه تا کنون بررسی شده است، انتظار می رود تعداد آثار این منطقه بسیار بیشتر باشد.

منبع: گردشبان
انتشار: 6 شهریور 1399 بروزرسانی: 14 دی 1400 گردآورنده: zeetova.ir شناسه مطلب: 815

به "145 اثر باستانی در قلعه گنج کرمان ثبت شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "145 اثر باستانی در قلعه گنج کرمان ثبت شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید