طرز تهیه شیره هندوانه با 2 قلم مواد

به گزارش مجله زیتوا، شیره هندوانه یکی از خاص ترین شیرین کننده های سنتی ایرانی است که اصالت آن به سیستان و بلوچستان می رسد. در ترکمن صحرا هم شیره هندوانه همراه با روغن حیوانی به عنوان وعده صبحانه سرو می گردد. شیره هندوانه را می توانید به جای شیره انگور، شیره خرما، شیره انار و … در تهیه انواع دسر یا غذاهای مختلف، بهره ببرید. در این مقاله از سرویس آشپزی در مجله خبرنگاران ما طرز تهیه شیره هندوانه با 2 قلم مواد و رازهای پخت و نگهداری شیره هندوانه را به شما آموزش خواهیم داد.

طرز تهیه شیره هندوانه با 2 قلم مواد

طرز تهیه شیره هندوانه در یک نگاه

برای درست کردن شیره هندوانه، هندوانه را بشویید، پوست آن را بگیرید، خرد کنید و هسته آنها را بگیرید. سپس هندوانه ها را پوره کنید و آب آن را صاف کنید. آب هندوانه را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت بگذارید تا وقتی آب هندوانه غلیظ گردد و شیره غلیظ و کشدار گردد. سپس شیره هندوانه را در دمای محیط خنک کنید و در بطری های تمیز و خشک با درب سالم بریزید.

شما می توانید مراحل و جزییات طرز تهیه شیره هندوانه و اصول نگهداری از آن برای طولانی مدت را در این مقاله بخوانید.

مواد لازم برای تهیه شیره هندوانه

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
هندوانه رسیده و شیرینبه میزان دلخواه
آبلیمو چند قطره

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه

مدت زمان مورد احتیاج برای پخت شیره هندوانه: 2 تا 3 ساعت

مراحل طرز تهیه شیره هندوانه سنتی

شیره هندوانه یک چاشنی شیرین نماینده سنتی است که با هندوانه های شیرین که ممکن است بمانند و خراب شوند، درست کنید. در ادامه مرحله به مرحله طرز تهیه شیره هندوانه را به روش زیر دنبال کنید.

مرحله اول: هندوانه را آماده کنید

برای تهیه شیره هندوانه ابتدا پوست هندوانه را بشویید و پوست سبز آن را با چاقو جدا کنید. گوشت هندوانه یعنی قسمت سرخ هندوانه را با چاقو خرد کنید و تخمه های هندوانه را تا جایی که می توانید جدا کنید. هر چه بیشتر تخمه ها را بگیرید، طعم شیره اصیل تر و خوشمزه تر می گردد.

مرحله دوم: هندوانه را پوره کنید

بعد از گرفتن هسته هندوانه، آنها را خرد نموده و در مخلوط کن، آبمیوه گیری یا غذاساز بریزید و پوره کنید. می توانید از گوشت کوب برقی هم بهره ببرید. سپس هندوانه پوره شده را در صافی بریزید و فشار دهید تا آب هندوانه از تفاله آن جدا گردد و صاف و شفاف گردد.

مرحله سوم: آب هندوانه را بجوشانید

در این مرحله از طرز تهیه شیره هندوانه، آب هندوانه را در یک قابلمه مناسب بریزید و روی حرارت بگذارید. شعله را بالا ببرید و اجازه دهید آب هندوانه آغاز به جوشیدن کند و روی آن کف های سفید ایجاد گردد. احتیاجی نیست کف ها را جدا کنید، مراقب باشید کف ها بیرون نریزد و سر نرود.

مرحله چهارم: غلظت شیره هندوانه را آنالیز کنید

در مدت زمان جوشیدن آب هندوانه، شعله زیر قابلمه را کم کنید. مدام آن را هم بزنید که ته نگیرد و نسوزد، در عین حال به مرور، آب هندوانه تبخیر شده و غلیظ گردد. وقتی شیره هندوانه به غلظتی رسید که کمی از آن را در بشقاب بریزید و حدود 1 دقیقه صبر کنید. بشقاب را کج کنید، اگر به آرامی شیره تکان خورد، غلظت شیره هندوانه مناسب است. می توانید آبلیمو را اضافه نموده و شعله زیر قابلمه را خاموش کنید.

در صورت تمایل می توانید آبلیموی تازه را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.

مرحله آخر: شیره هندوانه را نگهداری کنید

در آخرین مرحله از طرز تهیه شیره هندوانه، اجازه دهید شیره از دما بیفتد و به دمای محیط برسد. سپس شیره هندوانه را در بطری های تمیز نوشابه یا بطری شیشه ای تمیز، خشک و استریل بریزید و درب آن را ببندید. شیره هندوانه را در جای خنک و دور از نور آفتاب نگهداری کنید.

شما می توانید انواع را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های زنجیره ای تهیه کنید.

طبع شیره هندوانه در طب سنتی چیست؟

طبع شیره هندوانه گرم است و مصرف آن ممکن است باعث احساس تشنگی گردد. اگر مزاج سردی دارید، بهتر است آن را همراه با مصلحات شیره هندوانه مثل گلاب یا عسل مصرف کنید تا تعادل آن حفظ گردد.

خواص شیره هندوانه چیست؟

بعضی از خواص و فواید شیره هندوانه برای سلامت عمومی بدن شامل موارد زیر می گردد:

  • تقویت انرژی: به علت قندهای طبیعی، می تواند جایگزین مناسبی برای شکر باشد و انرژی بدن را افزایش دهد.
  • بهبود عملکرد گوارش: به علت فیبر موجود در هندوانه، ممکن است به هضم بهتر غذا یاری کند.
  • خاصیت ضدعفونی نماینده: بر اساس بعضی تحقیقات، شیره هندوانه خاصیت ضدعفونی دارد و می تواند به پاک سازی بدن یاری کند.
  • تقویت سیستم ایمنی: سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند لیکوپن است که به تقویت سیستم ایمنی یاری می نماید.
  • یاری به سلامت پوست: ویتامین های موجود در هندوانه می توانند به حفظ سلامت و شادابی پوست یاری نمایند.

نکات مهم در طرز تهیه شیره هندوانه

  • آب هندوانه در ابتدای جوشیدن، کف زیادی فراوری می نماید. در این مواقع، حرارت را کم کنید و بالای سر قابلمه بایستید.
  • شیره هندوانه را می توانید از هندوانه زرد هم بگیرید.
  • اگر شیره هندوانه شکرک زد، نشان دهنده خرابی آن نیست. برای از بین بردن شکرک شیره هندوانه، شیره را با کمی آب، روی حرارت بجوشانید تا غلظت آن کمتر شده و شکرک شیره ذوب گردد.
  • افزودن کمی آبلیموی تازه در اواخر پخت شیره هندوانه، به ماندگاری بیشتر آن یاری و از شکرک زدن آن تا حد زیادی جلوگیری می نماید.
  • برای خوشمزه و خوش عطر شدن شیره هندوانه می توانید از چاشنی های مختلف مثل گلاب، زعفران، هل و … بهره ببرید.
  • شیره هندوانه بعد از سرد شدن، کمی غلیظ تر می گردد، پس قبل از اینکه زیادی سفت گردد، آن را از روی حرارت بردارید.

فوت و فن های خوشمزه شدن شیره هندوانه

چرا شیره هندوانه تیره و سیاه می گردد؟

سیاه شدن یا تیره و قهوه ای شدن شیره هندوانه می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. از جمله دلایل تیره شدن شیره هندوانه به موارد زیر می توان اشاره نمود:

  • حرارت بیش از حد هنگام جوشاندن: اگر آب هندوانه را با حرارت بالا بجوشانید، ممکن است شیره بسوزد و رنگ آن تیره گردد.
  • اکسیداسیون: قرار گرفتن شیره در معرض هوا و واکنش با اکسیژن می تواند باعث تغییر رنگ آن گردد.
  • وجود آلودگی یا ناخالصی ها: وجود ذرات یا ناخالصی های موجود در هندوانه، آلودگی در ظرفی که آن را می پزید و ظرفی که شیره هندوانه را در آن نگهداری می کنید، می تواند باعث تغییر رنگ شیره گردد.
  • نگهداری نامناسب: اگر شیره در محیط مرطوب یا گرم نگهداری گردد، ممکن است فاسد شده و رنگ آن سیاه گردد.

چرا شیره هندوانه شکرک می زند؟

شکرک زدن شیره هندوانه معمولا به دلایل زیر اتفاق می افتد:

  • قرار دادن شیره هندوانه در یخچال یا محیط سرد باعث کریستال شدن قندهای طبیعی آن می گردد.
  • اگر شیره هندوانه به میزان کافی جوشانده نشده و آب اضافی آن تبخیر نگردد، احتمال شکرک زدن بیشتر می گردد.
  • وجود ذرات اضافی یا صاف نکردن کامل شیره هندوانه می تواند باعث ایجاد کریستال های شکر گردد.
  • بعضی میوه ها قندهای طبیعی دارند که در شرایط خاص به کریستال تبدیل می شوند.
  • برای جلوگیری از شکرک زدن شیره هندوانه، بهتر است شیره را در دمای اتاق نگهداری کنید و هنگام پخت، آن را به غلظت مناسب برسانید.

برترین جنس قابلمه برای جوشاندن شیره هندوانه چیست؟

برای تهیه شیره هندوانه بهتر است از قابلمه استیل، مسی یا لعابی بهره ببرید تا رنگ آن شفاف گردد. قابلمه های روحی یا آلومینیومی، هم باعث تیره و هم باعث تلخ شدن شیره هندوانه می گردد.

برای خوشرنگ شدن شیره هندوانه چه کنیم؟

  • برای شفاف و خوشرنگ شدن شیره هندوانه، آب هندوانه را به خوبی صاف کنید.
  • حرارت زیر قابلمه را روی حالت ملایم قرار دهید تا شیره کم کم بجوشد ولی نسوزد.
  • شیره هندوانه را در قابلمه مسی، استیل یا لعابی درست کنید.
  • از قاشق چوبی برای هم زدن شیره هندوانه بهره ببرید. قاشق استیل یا فلزی برای هم زدن شیره به کار نبرید.

هر کیلو هندوانه، چقدر شیره می دهد؟

به ازای هر 3 تا 4 کیلو هندوانه، حدود 1 لیوان شیره می دهد.

منبع: افق کوروش
انتشار: 19 خرداد 1404 بروزرسانی: 19 خرداد 1404 گردآورنده: zeetova.ir شناسه مطلب: 2163

به "طرز تهیه شیره هندوانه با 2 قلم مواد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه شیره هندوانه با 2 قلم مواد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید